Så mycket gott

 

Glass, glass i stora lass

105.jpgHar köpt en glassmaskin på vår vistelse i Karlskrona, liten men söt för bara två hundralappar. Vi testade att göra glass från grund receptet men la till tinade hallon och hackad mörk- och ljus choklad.

Grundrecept

3 ägg, 8 msk florsocker, 3 dl grädde, vanilj efter smak; t.ex. 2 tsk vaniljsocker eller frön från en vaniljstång.

Vispa grädden. Vispa ägg, florsocker och vaniljsocker vitt och pösigt. Vänd ner grädden i ägg-blandningen. Tillsätt valfri smaksättning. Låt maskinen arbeta ca 15-30 minuter tills önskad konsistens uppnås.

Tips! Tillsätt gärna 2 dl tinade hallon och 1-1 1/2 dl hackad mörk- och/eller ljus choklad. Annat som man kan ha i glass är godis som marsmellows, svarta- och rödavinbär eller varför inte följa trenden med paj eller kladdkaka.. (31 Juli -13).

Källa: Glassmaskin (Manuallen som medföljer i förpackningen) RUBICSON. 

_______________________________________________________________________________________

Bara till att bunkra

Läste att man kunde frysa ner fläderblommor, man lär sig nytt hela tiden. Plockade portionsvis 19 stycken i tre påsar, ger flädersaft i tre omgångar. De var de ända som fanns kvar, börjar vissna ner nu men till hösten är det dags att testa fläderbärssaft för första gången.

Frös även ner lite förvälld spenat från min odling, några rabarberstjälkar och 6 liter rödavinbär. Brukar ha vinbären till saft oftast tillsammans med rabarber. Har bara en och en halv buske kvar att plocka av.. 5 Juli respektive 3 Augusti (5 Aug -13). 

089.jpg127.jpg

__________________________________________________________________________________________

Snabbvetebröd - Hastbullar

094.jpg

Blir 20-25 bullar eller 1 krans. Ugn 225 grader.

 

6 dl (350 g) vetemjöl

4 tsk bakpulver

1 dl socker

100 g smör eller margarin

1 dl russin

(rivet skal av 1/2-1 citron eller apelsin)

1 ägg, 2 dl mjölk

(pärlsocker)

 

Sätt på ugnen. Lägg mjöl, bakpulver och socker i en skål. Fördela fettet i mjölblandningen med fingertopparna eller med en gaffel till en smulig massa. Tillsätt russin och gärna rivet skal av en väl borstad citron eller apelsin, ägg och mjölk och arbeta snabbt ihop till en lös deg.

Forma den till en krans eller klicka ut på plåt, smord eller med bullar, ev i pappersformar. Strö ev över pärlsocker.

Grädda i mitten av ugnen 10-15 min. Servera brödet nygräddat.

Källa: Vår kokbok Bokförlag Prisma, COOP Provkök 2005. 

 

TIPS! Bullarna på bilden har inga russin. 1 dl vetemjöl är utbytt mot 1 dl grahamsmjöl, tillsatt är även ca 1 dl rödavinbär samt 1/2 dl socker är ersatt med krossade linfrön. Inget rivet skal eller pärlsocker. Som namnet heter så är det snabba bullar och kan göra direkt på morgonkvisten efter uppvaknandet. Då det är enkelt och hastigt kan man efter en omgång testa nya ingredienser och metoder, varför inte byta ut det söta ingredienserna samt russinen och blanda i pressad vitlök, gräslök eller göra nässel-/spenat bullar. Man väljer själv om det ska vara ett matbröd eller fikabröd. 19 Juli -13.

_______________________________________________________________________________________

Lemon Curd - citronkräm

088.jpg3 ägg, 2 dl socker, 2 citroner, 50-75 g smör eller delikatessmargarin

Blir ca 3 1/2 dl. Kan användas både som tårtfyllning, ev blanat med vispad grädde, och marmelad. Kan förvaras i kylskåp ca 1 vecka.

Vispa ihop ägg och socker i en liten kastrull. Använd inte stålvisp i alminiumkastrull till rätter med ägg, för då blir krämen lätt gråaktig.

Pressa saften ur citronerna och häl i den. Sjud på svag värme under vispning tills krämen tjocknat, den får inte koka. Ta kastrullen från värmen och rör ner fettet. Låt krämen kallna.

 

Apelsin- och citronkräm - Gör krämen som ovan men med 1 apelsin och 1 citron.

Källa: Vår kokbok Bokförlag Prisma, COOP Provkök 2005. 4 Juli -13 (5 Aug -13).

_________________________________________________________________________________________

Gramhamsbröd

img-0699.jpgBlir 20 bullar eller 2 limpor eller formbröd.

50 g smör eller margarin, 5 dl mjölk, 50 g jäst, 1 1/2 tsk salt, 2 msk socker, sirap eller honung.

8 dl (ca 500 g) grammhamsmjöl eller stenmalet vetemjöl, 4-5 dl (ca 275 g) vetemjöl eller Vetemjöl special.

Smält fett kan bytas ut mot 1/2 dl flytande margarin.

 

Stenmalet vetemjöl är, liksom granhamsmjöl, ett fullkornsmjöl av vete, men mer finfornigt. Brödet får en finare struktur och limpor kan skivas utan att smula.

Smält fetter i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37 grader (fingervarmt). Dela sönder jästen i en bunke. rör ut den med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker, sirap eller honung, grahamsmjöl och nästan allt vetemjöl. Spara lite till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg. Jäs den övertäckt ca 30 min. Knåda den lätt på mjölat bakbord och dela i 2 delar.

 

Snitt eller bullar: Rulla delarna till längder. Skär varje längd i 10 bitar, antingen sneda bitar, snitt eller forma bitarna till runda eller ovala bullar, som gärna kan plattas till lite med mjölad hand. Lägg bullarna på 2 plåtar, smorda eller med bakplåtspapper. Ställ den sist utbakade plåten lite svalare. Jäs under bakduk ca 30 min. Grädda i mitten av ugnen ca 10 min (225 grader). Låt bullarna svalna på galler under bakduk. Godast dagsfärska.

Limpor eller formbröd: Forma delarna till släta längder. Om degen först plattas ut och sedan rullas ihop blir limporna lite högre. Lägg dem på en plåt, smord eller med bakplåtspapper eller i smorda avlånga brödformar, ca 1,5 liter. Lägg de ihoprulade limporna med skarven ner. Jäs under bakduk 20-30 min. Grädda i nedre delen av ugen ca 30 min (200 grader). Låt brödet kallna på galler under bakduk. Gramhamsbröd passar bra att rosta.

 

Källa: Vår kokbok Bokförlag Prisma, COOP Provkök 2005. 12 Jan -13 (5 Aug -13).

___________________________________________________________________________________________

Sill i dill, sill i dill med potatis till

Skärgårdssill

För 10 personer

2 förpackningar 5-minuterssill (á 420 g)

2 dl majonäs

3 dl gräddfil

1 dl finskuren gräslök

1 dl finskuren dill

2 burkar röd stenbitsrom (á 80 g)

1 msk färskpressad citronjuice

Salt, peppar

Blanda alla ingredienserna utom sillen i en bunke. Krydda med 1 krm salt och 1 krm peppar. Häll av, skölj och skär sillen i sneda bitar. Blanda med röran. Lägg sillröran i en väl rengjord glasburk och sätt på lock. Låt stå i kylen 1-2 dygn före servering.

Källa: Året runt (tidning) (18 December 2012)

________________________________________________________________________________________ 

Senapssill

4-6 port

1 förpackning 5-minuterssill 420 g

2 dl lätt créme fraiche

3 msk grovkornig söt senap

1/2 dl hackad dill

Låt sillen rinna av och skär den i ca 2 cm stora bitar. Blanda créme fraiche, senap och dill. Vänd ner sillen. Låt stå i kyl och mogna ett dygn innan servering.

Källa:http://www.arla.se/Default____17653.aspx?RecipeID=19785

 

Skärgårdssill (recept ovan) och senapssill på bilden. 18 December 2012

 _________________________________________________________________________________________

Mandelfylld saffranskrans

img-0674.jpg2 st

3 dl mjölk

25 g jäst

1 påse (1/2 g) saffran

100 g smör eller margarin

1 dl socker

1/2 tsk salt

1 litet ägg

ca 9 dl vetemjöl

Fyllning: 75 g mandelmassa, vatten

Pensling: ägg

Garnering: pärlsocker, hackad mandel

 

Ljumma mjölken till fingervärme (37 grader). Smula ner jästen i en degbunke. Rör ut den med en del av mjölken.
Tillsätt saffran (stött, om den är hel) och resten av mjölken. Rör matfett och socker. Lägg detta i degbunken tillsammans med saltet och det lätt uppvispade ägget. Arbeta i mjöl till en lagom fast, blank och smidig deg. Den ska släppa degbunkens kanter. Strö över lite mjöl och låt degen jästa övertäckt ca 30 minuter.

Riv mandelmassan till fyllningen grovt. Tillsätt vatten så att mandelmassan blir smidig. Ta upp degen på bakbordet. Knåda in lite mera mjöl. Dela degen i 2 delar. Kavla ut dem till rektangulära plattor. Bred på mandelmassan. Rulla ihop och forma dem till kransar. Lägg dem på smorda plåtar. Klipp kransarna, lägg flikarna växelvis höger, vänster och upp i mitten. Låt dem jäsa under bakduk till knappt dubbel storlek.

Pensla kransarna med lätt uppvispat ägg. Strö på pärlsocker och mandel. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader ugnsvärme 15-20 minuter eller tills de fått fin färg och känns lätta. Låt dem kallna under bakduk. Förvara dem svalt. De går utmärkt att djup frysa.

Källa: Julboken ICA bokförlag Västerås 1986 (16 December 2012) 

 

TIPS! Jag har istället för en krans gjort en slags brytkaka, man väljer själv vilken forma man vill ha. Det blir en kaka och några muffinsar eller som recepter anger två kransar.

_______________________________________________________________________________________

Knäck i mikron

knack.jpg1 dl vispgrädde, 1 dl strösocker
1 msk smör,
(10 st sötmandel)
1 dl sirap

 

 

 

Blanda grädde, sirap, socker i en skål som rymmer minst 1 1/2 liter.
Ställ in i mikron utan lock på full effekt 9-10 min. Ta ut och testa med termometern som ska visa 122°. Koka ev ytterligare någon minut. Hacka mandeln och rör ner den och smöret i smeten. Fördela smeten i knäckformar. Låt stelna och förvara i kyl.

TIPS: Använd ischokladsformar (de i alminium) så fastnar inte pappret på knäcken. 4 December 2012

Källa: http://www.arla.se/Default____17653.aspx?RecipeID=18805

________________________________________________________________________________________

Granatäppelgodis

16-18 stycken

1 granatäpple (ca 2 dl kärnor), 150 g mörk choklad, 2 dl grovhackade valnötter, sesamfrön

1. Slå ut kärnorna ur granatäpplet. 2. Smält 150 g mörk choklad över varmt vattenbad. 3. Blanda den smälta chokladen med granatäppelkärnorna och nötterna. 4. Klicka ut matskedsstora bollar på en plåt med bakplåtspapper. Strössla över sesamfrön och låt stelna på sval plats. Förvara dem i kylskåp fram till servering.

Källa: Allers Nr 45 1 november 2012

____________________________________________________________________________________

Snabbvetebröd - Hastbullar

img-0622.jpgBlir 20-25 bullar eller 1 krans. Ugn 225 grader.

6 dl (ca 350 g) vetemjöl

4 tsk bakpulver

1 dl socker

100 g smör eller margarin

1 dl russin

(rivet skal av 1/2-1 citron eller apelsin)

1 ägg

2 dl mjölk

(pärlsocker)

Det fasta fettet kan bytas ut mot 1 dl flytande margarin, som tillsätts samtidigt som mjölken.

Sätt på ugnen. Lägg mjöl, bakpuvler och socker i en skål. Fördela fettet i mjölblandningen med fingertopparna eller gaffel till en smulig massa. Tillsätt russin och gärna rivet skal av en väl borstad citron eller apelsin, ägg och mjölk och arbeta snabbt ihop till en lös deg.

Forma den till en krans på plåt, smord eller med bakplåtspapper eller klicka ut degen med en sked till bullar, ev i pappersformar. Strö ev över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen 10-15 min. Servera brödet nygräddat.

Källa: Birgitta Andrews Barbro Lindgren, VÅR KOKBOK, Prisma 2005. (29/9-12).

______________________________________________________________________________

Klassisk kladdkaka

100 g smör eller margarin

2 ägg

3 dl strösocker

2 1/2 dl vetemjöl

4 msk kakao

1 1/2 tsk vaniljsocker

1/2 krm salt

Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 21 cm i diameter. Smält smöret på låg värme. Vispa ägg och socker pösigt och tillsätt sedan smöret. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och salt och rör ner blandningen i äggsmeten. Rör försiktigt sönder eventuella klumpar. Häll smeten i formen och grädda ca 20 minuter i 200 grader.

Källa: Maria Öhrn, Kladdkakor, ICA BOKFÖRLAG 2003 (14/9-12).

_______________________________________________________________________________________

Svart vinbärsbladssaft

Från "Sommar med Ernst" 2012

1 liter vatten, 1 kg socker, 1 paket (30 g) citronsyra, 2 st citroner, 1 liter vinbärsblad

1. Börja med att skiva citroner i ca ½ cm skivor. 2. Varva den skivade citronen med vinbärsbladen i en stor och väl rengjord glasburk  eller tillbringare. 3. Ta en stor kastrull, häll i vattnet, sockret  och citronsyran. 4. Koka upp under omrörning tills allt smält ihop. 5. Häll  sedan över vattenblandningen i glasburken. Detta ska stå i ett svalt utrymme i 5 dagar.

Källa:http://www.recept.nu/ernst-kirchsteiger/safta-och-sylta/frukt-och-bar/saft-pa-svartvinbarsblad/

(5/9-12).

_____________________________________________________________________________________________________

Hallon- och vinbärsmarmelad

Ca 1 liter marmelad

1 liter hallon, 1 liter röda vinbär, 8 dl socker och saft av en citron

1. Repa vinbären. Låt bären koka upp med socker och citronsaft och koka ca 10 minuter utan lock. Ta bort från värmen. 2. Skumma och rör då och då i grytan tills marmeladen är kall.     3. Fyll på burkar.

Källa: FRUKT OCH BÄR, 1977 GODA *SERIEN (5/9-12).

___________________________________________________________________________________________________________

Kantorns fläderblomssaft

Ca 2 1/2 liter färdig saftimg-0427.jpg

19 klasar fläderblommor, 1 1/2 liter vatten, 2 1/2 liter (ca 2 kg) socker, 2 citroner och 50 g citronsyra

Skölj blommorna och lägg dem i en stor kruka. Koka upp vattnet. Blanda i sockret och rör tills det löser sig. Lös upp citronsyran i lite av den heta lagen och bland sedan ner den. Slå lagen het över blommorna. Tillsätt det rivna skalet och saften av citronerna. Binden en ren, tät duk över krukan och låt den stå på svalt ställe i 5 dygn. Sila och häll upp saften på flaskor. Tillslut dem.

Källa: SAFTA SYLTA KONSERVERA, 1977 ICA provkök

 

TIPS: Jag gjorde dubbel sats, så jag fick ca 5 liter färdig saft. För er som undrar vad citronsyra är till för, så behövs den för att saften inte ska härskna och har en konserverande effekt. Ju syrligare frukter ju mer citronsyra. Ger samt en syrlig smak. Citronsyra finns att köpa bland kryddorna (Santa Maria) både i liten förpackning och stor.

Om du ska göra 5 liter färdig saft, ta en glas kruka på 6 liter (som jag inte gjorde), sockret och blomklasarna tar också plats ner den är nere. När du river citronerna, riv bara bort det gula inte det vita, det är så beskt och förstör smaken. Tät duk menas bara så det inte kommer ner smuts och smådjur, så grubbla inte mer på detta. Jag både silade bort det grövsta och sen hade jag en bakduk över en till bringare för att få bort de minsta partiklar smuts.

Ungefär i september mognar fläderbären, och för att göra fläderbärssaft på dessa ska de var lite frostbitna innan man plockar dem eller så kan man ha dem i frysen en stund. (9/7-12).

__________________________________________________________________________________________________________

TIPS: När man ska göra rabarberpaj kan man steka dem i kanel, gott. Detta är ett tips från en av min goa kamrater. 17/7-12

__________________________________________________________________________________________________________

Blåbärsfyllda vetepiroger

4 st, ca 16 bitarimg-0385.jpg

Deg

25 g jäst för söta degar, 2 1/2 dl mjölk, 3/4 dl vit sirap, 1/4 tsk salt, 1 ägg,75 g rumsvarmt smör eller margarin och ca 8 dl vetemjöl

Fyllning

3 dl färska blåbär, 1 msk vaniljsåspulver och 75 g mandelmassa

Pensling och granering

1 ägg och pärlsocker

 

1. Smula ner jästen i en degbunke. Värm mjölken fingervarm och tillsätt den. Rör om tills jästen är upplöst. 2. Tillsätt sirap, salt och ägg och klicka i matfettet. Blanda sista ner 7 dl av vetemjölet och rör snabbt samman till en slät men ganska lös deg. Täck bunken med bakduk och låt vila i ca 30 minuter.

3. Tillsätt resten av mjölet och arbeta degen blank och smidig. Stjälp upp på mjölat bakbord och dela i fyra jämnstora bitar. Forma bitarna till runda bullar. 4. Kavla ut varje bulle till en rund degplatta, ca 20 cm i diameter. Strö bären över ena halvan av degplattorna, men lämna ca 1 cm av kanten tom. Sikta över vaniljsåspulver och riv över mandelmassan. 5. Vispa ägget lätt och pensla degkanten utanför bären. Vik varje platta dubbelt och tryck till ordentligt i skarven med en gaffel. Lägg pirogerna på en bakpappersklädd plåt och ställ att jäsa i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.

6. Pensla de färdigjästa pirogerna med ägget och strö över pärlsockret. Skär några snitt i varje pirog med en vass kniv. Grädda i mitten av ugnen i ca 12-15 minuter. Servera gärna pirogerna hela och låt varje gäst bryta en bit.

 

TIPS! Bara så ni vet, det finns blåbär ute i skogen nu. Om ni inte vill ha blåbär testa med äppelbitar och kanske går det till och med att ha vaniljkräm i den. Ta mycket vaniljsåspulver och mandelmassa för man känner inte så mycket smak av dessa. Det är en god pirog, saftig med bären, man kan ju testa olika fyllningar! (7/7-12).

Källa: Allers Nr 28 5 juli 2012

___________________________________________________________________________________________________________

Röda vinbärsgelé

Frukt och bär ska knappt var mogna när man ska göra gelé av dem. Ger ca 7 dl gelé.

2 liter (ca 1 kg) röda vinbär, 3 dl vatten och 9 dl (ca 750 g) socker

1. Skölj bären, de behöver inte repas från stjälkarna. 2. Koka eller ånga bären till saft. 3. Sila eller vrid saften. Pröva om den innehåller tillräckligt mycket pektin för gelébildning. 4. Mät saften och häll den i en gryta. Koka saften 3-5 minuter.

5. Rör ner sockret, lite i sänder, så att det hinner lösa sig. Låt geléet koka försiktigt utan omrörning 10-15 minuter. 6. Gör geléprov. Kokar geléet för kraftigt blandar sig skummet med saften och geléet blir inte klart. Kokas geléet för länge kan det bli segt.

7. Ta grytan från värmen och låt den färdigkokta gelémassan stå några minuter. Ta försiktigt bort skummet med en hålslev (går med en sked). Ös upp gelémassan i varma glas. Låt geléet kallna. Paraffinera och bind över burkarna.

Pektinprov

Blanda 1 tsk saft med 1 tsk starksprit i en kopp och låt den stå 30 sekunder. Bildas det gelé under den tiden, innehåller saften tillräckligt med pektin. I annat fall måste man tillsätta pektinpreparat.

Geléprov

Slå upp lite gelé på en kall tallrik och kyl snabbt. Dra med en sked ett streck genom massan. Rinner inte massan samman utan stannar med geléaktiga kanter är geléet färdigt.

img-0380.jpg

Källa: SAFTA SYLTA KONSERVERA, 1977 ICA provkök och FRUKT & BÄR, 1977 GODA *SERIEN (6/7-12).

__________________________________________________________________________________________________________

Sommarsallad

img-0372.jpgBara att plocka ihop lite här och där i köksträdgården. Här är en god sallad med en något stark smak av rädisa, som bryts av med den söta smaken av jordgubbar och smultron. En bas av grönsallad och lite olija, några röda vinbär och sen är det klart.

6/7-12

_____________________________________________________________________________________________________

Vinbärstiderna närmar sig

Snart är det dags för att plocka rödavinbär, har två stora buskar och två små. Det tar sin lilla tid att plocka men jag kan inte säga att det är tråkigt, man får tänka på vad man får och det är inte några liter. När det är dags kan man ju alltid bjuda in några goa vänner på en rabarberpaj eller ha en grillkväll. Berättar mer när tiden är inne..

Förutom vinbären så är det snart dags för krusbär, körsbär, hallon, äppel som också finns här. Det är full rulle, så var beredd med recept, glasburkar, flaskor, formar och annat.. (5/7-12).

_________________________________________________________________________________________

Smulpaj med rabarber

img-0299.jpg

Smuldeg

150 g smör, 2 dl vetemjöl, 3 dl havregryn

1 1/2 tsk bakpulver, 1 krm salt, 1 1/2 dl strösocker

Fyllning 400 g rabarber, 1 msk potatismjöl

1 msk vaniljsocker

 

Smält smöret i en bunke i mikron eller kastrull på spisen. Blanda de torra ingredienserna till smuldegen , rör ner i smöret och arbeta ihop till en smulig massa.

 

Skölj rabarberna, skär stjälkarna i mindre bitar och blande dem med potatismjöl och vaniljsocker. Strö hälften av smuldegen i bottnen av pajformen, ca 18x25 cm. Fördela rabarberna ovanpå smuldegen och strö över resten av smulorna. Grädda pajen i mitten av ugnen i 175 grader i ca 40 minuter. Servera med vaniljsås eller glass.

Källa: ICA BOKFÖRLAG, Smulpajer, 2006 (31/5-12).

 

____________________________________________________________________________________________________

Välkommen hit!

 

Facebook

Nyhetsuppdatering!

 

Vänners bloggar

 

Kika in på andras sidor!

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.